Bikkel met Prikkelpad een speelaanleiding met een dubbele functie.

Bikkels met Prikkels ontwikkelde in samenwerking met Exterum Speelconcepten een speelaanleiding met een missie. De speelaanleiding is ontwikkeld om kinderen spelenderwijs bewegingen te laten maken welke belangrijk voor de sociale en schoolse vaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen.

De speelaanleiding die ik heb ontwikkeld in samenwerking met Exterum is allereest voor kinderen om te kunnen bewegen maar heeft een dubbele functie.

Evenwicht en balans in je lijf zorgt ervoor dat je je veilig voelt. Als je je veilig voelt in je lijf heb je een sterke basis voor de ontwikkeling van emotie en begrip.

In dit speeltoestel zitten bewegingen verwerkt welke gelinkt zijn een vorm van balans en evenwicht.

Onze beweegpatronen vormen de basis van de ontwikkeling van een kind.

Als je niet in balans bent beperkt dit je in je bewegingen, hierdoor gaat je lijf zoeken naar een vorm controle om te kunnen focussen, concentreren, organiseren en begrijpen. Als dit niet lukt dan gaat je lijf een keuze maken door te vluchten, te vechten of te bevriezen in situaties waar een vorm van balans nodig is.

Extreem verlegen, faalangstig, bang om in groepen te spreken of niet of slecht communiceren zijn vormen van bevriezen.

Driftbuien, extreem boos worden, slaan en schoppen is een vorm van vechten. Weglopen, onder een tafel kruipen, je zelf verstoppen, zijn vormen van vluchten.

Je lijf zoekt letterlijk naar veiligheid en maakt in een paar seconden een keuze.

Om goed te kunnen lezen, schrijven en rekenen zijn de begrippen voor-achter, boven-onder, links-rechts essentieel om te kennen maar zeker ook te ervaren.

Je kan beweegpatronen zien als een fundering waarop je een sterk en stevig huis kan bouwen. Bewegen is dus belangrijk voor onze ontwikkeling. Reflexen zijn de basis van onze beweegpatronen. Ongecontroleerde bewegingen (reflexen) maken plaats voor gecontroleerde bewegingen als een kind gaat ervaren en bewegen. Rollen, kruipen en tijgeren zijn hierin ontzettend belangrijk. Bewegen en spelen is dus belangrijk en wat fijn dat de Gemeente Krimpenerwaard hier aandacht voor heeft.

Omdat dit zo belangrijk is ontwikkelde ik deze speelaanleiding. Dat bepaalde bewegingen zo belangrijk zijn voor onze ontwikkeling zou eigenlijk iedereen moeten weten die met kinderen werkt.

Ruim 3,5 jaar geleden werkte ik bij een gemeente en was ik verantwoordelijk voor de herinrichting van de speeltuinen en de vernieuwing van speeltoestellen en de ontwikkeling van nieuwe speelruimte.

Dat bewegen, de kleuren van toestellen en voldoende afwisseling in spelen belangrijk was wist ik wel maar het belang van onze beweegpatronen had ik nog nooit van gehoord. Vanuit mijn visie toen werden de kaders voor een nieuw speelruimte beleid vastgesteld “Spelen voor 0-99”.

Inmiddels ben ik eigenaar van Bikkels met Prikkels. Als psychomotorisch kindercoach en reflexintegratie behandelaar behandel ik kinderen met leer en gedragsproblemen.

Als jouw kind nog niet in evenwicht is of de juiste balans nog niet kan vinden in bepaalde situaties ga dan opzoek naar de oorzaak. Ga niet bouwen op een slechte fundering, huizen bouwen doen we toch ook niet op drijfzand.

Geef je kind de balans en rust die het nodig heeft en creëer groei!

Bewegen en spelen laat kinderen groeien!

#hinkelen #hakkentenen #kikkersprongen #middenlijndoorkruisen #wijdsluitsprong #tweebenentegelijk #lemniscaat #liggende8 #bewegendleren #hersensamenwerkingstimuleren #spelen