Hoe komt het dat sommige kinderen heel netjes schrijven en sommige het al lastig vinden om een potlood vast te houden. Hoe komt het dat er kinderen zijn die als oplossing op school maar in blokletters moeten gaan schrijven omdat aan elkaar schrijven simpel weg niet lukt.

Voor het bouwen van een huis is een sterke fundering nodig om netjes te schrijven is er ook een fundering nodig.

Kinderen leren goed en op de juiste manier schrijven door te spelen en te ontdekken met de handen (voelen, aanraken, proeven en ervaren van structuren). Maar er is meer…. ieder kind heeft namelijk als baby verschillende bewegingspatronen in zijn DNA. Deze patronen zijn essentieel voor het latere leren en dus ook schrijven.

Wist je dat baby’s zoveel kracht in hun handjes hebben om hun eigen gewicht te kunnen dragen. Dit is het grijp reflex (en is een van de overlevingsreflexen). Als je bij een baby jouw vinger in zijn handje legt zal de baby reflexmatig jouw vinger stevig vastgrijpen.

Grijp reflex

Kan je je voorstellen dat als dit reflex actief blijft dit problemen kan geven met schrijven. Hierdoor schrijven kinderen heel verkrampt. Of andersom er is juist geen kracht omdat de grijpreflex niet is ontstaan door b.v complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling.

Ken je ook de kinderen die tijdens het schrijven of tekenen met hun tong uit hun mond werken. Of bewegingen maken met de mond of tong. Ook dit is een beweegpatroon welke belangrijk was in de babyfase maar nu alleen maar lastig is en de ontwikkeling in de weg staat. Afleren is lastig omdat het een reflexmatige beweging is.

Ik werk doormiddel van verschillende methodes uit de reflexintegratie, we gaan niet extra oefenen met schrijven, want oefenen is niet de oplossing. Er moet gewerkt worden aan de oorzaak van het probleem.

Heb je interesse of ben je benieuwd of actief storende reflexen de oorzaak zijn bij jouw kind.

Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake en reflex screening.

# tong uit de mond tijdens schrijven

# te veel of te weinig kracht (slappe) handjes

# gebroken potlood punten

# krampachtig schrijven

# vallen op het gezicht

# knippen lukt niet

# schrijf uitdagingen