De afgelopen weken en dagen hoor ik niet anders… de cito’s zijn er weer. Kinderen moeten op tijd naar bed om uitgerust te zijn…. en ja daar doe ik ook aan mee.

Twee weken geleden toen ik nog helemaal geen besef had van het feit dat de cito’s er weer aankwamen zij mijn eigen dochter. Ik denk dat ik een twee ga halen voor rekenen. Arme kind, 7 jaar en bang voor het cijfer van een toets. Mijn reactie, als jij je best doet voor je toets dan mag je van mij best een twee halen. Ik heb namelijk liever dat je gelukkig bent dan dat je een 10 haalt voor rekenen en ongelukkig.

Wat voor lading heeft de CITO bij jullie thuis?

De afgelopen weken hoor ik van veel ouders dat de kinderen zo bang zijn voor zelf alleen het woord cito. Het woord CITO heeft een lading! Een lading van onzekerheid, angst om te falen, angst voor slechte cijfers of een slechte score, angst voor afkeuring, ik ben niet goed genoeg. Steeds vraag ik me af hoe deze lading is ontstaan… is het een angst welke is overgedragen van ouders op de kinderen of komt het vanuit het onderwijs….

Er wordt wat af getoetst: Op het constatatie bureau begint al de eerst meting of we het goed doen. Zijn we lang genoeg, zijn we zwaar genoeg, gaan we volgens het boekje en volgens het lijntje.

Op de peuterspeelzaal en als we naar school gaan worden we keer op keer geobserveerd er wordt gekeken of we binnen de kaders passen of we ons ontwikkelen naar de gemiddelde lijntjes, vakjes en hokjes.

Hoe gek is het dat we onzeker zijn, als we als kind al niet beter weten dat er van alles van ons verwacht wordt… we kunnen er niet om heen. We moeten presteren.

Schoolresultaten worden tegenwoordig steeds vaker gekoppeld aan wie je bent. Hoe gaat het met Bram, nou niet zo goed hij loopt wat achter met rekenen. En hoe gaat het met Josefien, ja heel goed ze heeft haar toetsen goed gemaakt. Waar zijn we mee bezig!

We zijn toch niet onze cito’s en toetsen, we zijn toch meer dan dat.

Wist je dat je kan houden van koken, zelfs als je er helemaal niet goed in bent. Wist je dat je gelukkig kan zijn zelfs als je niet zo goed kan lezen of rekenen.

Kinderen moeten presteren, de lat ligt soms zo hoog en soms is dit niet eens de lat van het kind, maar de lat van de ouders.

Laat je kind gewoon kind zijn, laat het de wereld ontdekken. Je wilt toch een gelukkig kind.

Zeg eens eerlijk; is jouw kind de cito of is jou kind gewoon een kind zonder prestatie druk.

Waar wordt jouw kind gelukkig van?

Wat vindt jou kind leuk, waar wordt het blij van en waar is het goed in?

Wat heeft het kind nodig?

Wat zijn de kwaliteiten van het kind?

Het kan ook anders! Kies voor geluk en stap over de lat heen of loop er onderdoor. Jouw kind is het waard!

Workshop “Ik ben een Bikkel”

In mijn nieuwe 1 op 1 workshop leer ik jouw kind wat echt belangrijk is.

Ik werk met jou kind aan de IK-kracht, want kinderen hebben een sterke basis nodig. Vanuit een sterke basis kan je groeien en ontwikkelen.

In 3 middagen ga ik met jouw kind aan de slag om zijn of haar kwaliteiten en behoeftes te ontdekken, de ik-sterkte te vergroten en te werken aan zelfvertrouwen.

De workshop kost 45 euro per middag en wordt speciaal samengesteld naar de behoefte van het kind. Na afloop van de 3 middagen mag je een waardevolle schatkist mee naar huis nemen. Een waardevol doosje voor een waarde vol en uniek kind.

Is jouw kind onzeker of bang om te falen, is jou kind niet gelukkig, komt het niet voor zich zelf op of zijn er emoties die lastig zijn.

Neem dan eens contact op!