Naast veel kinderen met een bepaalde vorm van angst, zie ik steeds vaker kinderen met een vorm van concentratieproblemen in mijn praktijk. Onrust in het lijf, niet stil kunnen zitten, wiebelen en friemelen tot van de stoel af vallen aan tafel, ik maak ze allemaal mee.

Ondanks dat we weten dat kinderen soms onrustig zijn en veel bewegen, is een bepaalde vorm van concentratie wel gewenst zeker als kinderen naar school gaan.

De oorzaak van concentratieproblemen heeft vaak te maken met een of meerdere actief storende reflexen, en dan bedoel ik de beweegpatronen die iedere baby bij zijn geboorte al inzich heeft. Deze helpen om je om geboren te worden maar zijn ook nodig om later te leren draaien, kruipen, zitten, staan en lopen.

Door een verstoring in de ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld een stress volle zwangerschap, een keizersnede, een traumatische ervaring (zoals een val van een klimtoestel) kan het gebeuren dat een beweegpatroon anders ontwikkeld zoals dit zou moeten of juist actief blijft om een bepaalde vorm van veiligheid te bieden.

Concentratieproblemen door een keizersnede is misschien niet het eerste waar je aan denkt maar deze kinderen hebben vaak een hele gevoelige onderrug en kunnen hierdoor simpel weg niet tegen de leuning van een stoel aanzitten. Strakke broeken zitten niet fijn en soms zijn er zelfs zindelijkheidsproblemen.

Het komt ook voor dat kinderen zich niet kunnen concentreren omdat ze zich niet goed kunnen focussen. Het leren focussen leer je al als baby als je je gaat draaien van je rug naar je buik en andersom. Je leert hierdoor wat de voor en achterkant van je lijf is maar ook het dichtbij en veraf kijken wordt ontdekt door naar beneneden en naar voren te kijken.

Het komt vaak voor dat de beweging van de nek uit het hoge rug wordt gehaald waardoor er te veel spanning komt om de rug. Volwassenen hebben hierdoor vaak nek en schouderklachten.

Er zijn ook kinderen die alleen om zich heen zitten te kijken, dit is een vorm van onveiligheid. Het constant alert moeten zijn op mogelijke gevaren. Dit zijn onverwachte bewegingen, geluiden en licht dingen die wij helemaal niet als gevaarlijk beschouwen, maar voor deze kinderen heel erg binnenkomen. Na school barst dan vaak de BOM, boos, huilen of extreem in uitersten. Ontlading….

En wat dacht je van het andere uiterste zoals juist met hele andere dingen bezig zijn of “de clown” uit hangen en gek doen. Dit zijn vormen van stress en angst. Het beschermen van je zelf door een masker op te zetten en jezelf hiermee beschermen. Grote mensen kunnen dit ook maar ook bij kinderen zie ik het steeds vaker. Wat een energie kost dat! Jezelf niet kunnen zijn, gevaren niet kennen, van kwaad tot erger.

Al deze kinderen hebben een bepaalde disbalans in hun lijf of in hun hoofd. Het zijn bikkels met prikkels. Deze bikkels met prikkels hebben een in sommige gevallen een bepaalde vorm van evenwicht nodig, andere moeten juist in hun lijf terug en gaan voelen.

Door middel van verschillende methodes help ik kinderen om te kunnen opgroeien en ontwikkelen zonder al deze prikkels. De methodes in welke vorm dan ook geven ook jouw kind rust en veiligheid.

Als je vanuit de oorzaak gaat werken, is er vaak blijvende verandering. Een sterke fundering om te groeien en te bloeien. Want geloof mij onze kinderen hebben dit later nodig!

De maatschappij is soms nu al zo hard, we moeten onze kinderen de fundering geven die sterk is om op door te bouwen.

Herken jij je kind in dit verhaar of ben je zelf een bikkel met prikkels. Neem dan contact met mij op voor meer informatie of een vrijblijvende intake en screening.

Iedereen is het waard!