Iedere zwangerschap en iedere bevalling is anders er is er geen een hetzelfde.  Het moeilijkste wat je ooit hebt gedaan is geboren worden, het is en blijft een ingrijpende gebeurtenis voor iedere baby. Ook een normale bevalling is ingrijpend, maar een medische ingreep, gepland of spoed heeft soms ingrijpende gevolgen. Waarom probeer ik je deze blog uit te leggen.

In de periode voor de geboorte wordt er wat af geduikeld en geschopt in de buiken van alle aanstaande moeders, de ene heftiger dan de ander. Deze bewegingen zijn nog ongecontroleerd en reflexmatig. Als een uiteindelijk een foetus klaar is om geboren te worden wordt de bevalling op alle fronten in gang gezet. Er worden stofjes zoals adrenaline aangemaakt bij de moeder en de eerste weeën geven aan dat er iets gaat gebeuren. De foetus maakt zich klaar om geboren te worden en zal zich doormiddel van verschillende bewegingen een weg naar buiten worstelen. Deze bewegingen zitten in ons DNA en zijn van nature in ons lijf aanwezig. De baby maakt bewegingen met de benen, draait het hoofdje, draait billen en bekken in het geboortekanaal (de spildraai) en gebruikt iedere wee om de weg naar buiten te vinden. Als de baby uiteindelijk geboren wordt en op de buik van moeder wordt gelegd zal de baby zich vanuit zijn natuurlijke instinct naar boven trappelen om te kunnen drinken bij de moeder.

Maar wat als het anders gaat?

Bij een keizersnede is er een totaal ander proces en of dit nu een gekozen of een spoedkeizersnede is, dit proces heeft invloed op de natuurlijk aanwezige patronen.

Een foetus hoeft namelijk in dit geval bepaalde bewegingen niet te maken.

Dit betekend niet dat het makkelijk is, deze bewegingspatronen zijn namelijk niet voor niks aanwezig in ons DNA het zijn bewegingen die belangrijk zijn voor onze ontwikkeling zoals ons latere kruipen.

Daarnaast is een keizersnede voor een baby zeer ingrijpend, zelfs al gaat het om een gekozen keizersnede of een spoed ingreep omdat de baby het moeilijk heeft.

Veel baby’s die geboren zijn doormiddel van een keizersnede slaan kruipen over of kruipen op een aparte of afwijkende manier. Veel kinderen hebben op latere leeftijd zindelijkheidsproblemen of problemen in benen en/of enkels/voeten. En zelf uitdagingen met plannen en organiseren op latere leeftijd hebben een link met deze manier van geboren worden.

De spildraai is essentieel voor het ontwikkelen van een goede houding, soepelheid van heupen, rug, schouders en nek.

Veel kinderen welke geboren worden d.m.v. een keizersnede, zitten onderuit gezakt, kunnen slecht stil zitten en zijn hyperactief of rusteloos en krijgen vaak de stempel ADHD.

Pijnlijke enkels, schenen, kuiten en knieën kunnen een gevolg zijn omdat de trappelende beweging niet gemaakt zijn.

Zindelijkheidsproblemen, blaasproblemen of het ontwikkelen van het prikkelbare darmsyndroom kunnen gevolgen zijn op latere leeftijd.

#zindelijkheid #scoliose #auditieve problemen #onderrug #ADHD #concentratieproblemen #stijve benen #onhandigheid #afwijken kruipen #stijfheid #niet kruipen #tenen lopen #rugproblemen #schouderproblemen #nekproblemen #moeilijke voeten