Uiteindelijk komt die bal ongecontroleerd en niet zo charmant naar boven. Net als dat verdriet wat er soms ongecontroleerd kan uit komen als het net even helemaal niet uitkomt.

Of het lukt je om die bal onder water te blijven duwen, maar dan zoekt je verdriet een weg naar binnen en dat lijkt misschien sterk voor de buiten wereld maar eigenlijk sloopt verdriet je langzaam van binnenuit.

In mijn eigen familie wordt er heel wat verdriet en angst weg gestopt, het is aangeleerd gedrag. Aangeleerd vanuit ouders en zelfs misschien wel voorouders. Huilen is zwak! Een regel die is aangenomen of het er een van je zelf is. En wat deze regel ook is, hij wordt geleefd in veel gezinnen en families.

Zelf heb ik geleerd dat ik moest stoppen met huilen; vanaf het overlijden van mijn opa toen ik een jaar of 9 was. In september 2018 liet ik mijn verdriet pas los, toen iemand mij vroeg wanneer ben jij gestopt met voelen?

Er zijn verschillende manieren om met emoties om te gaan; en of ik het nu heb over de emotie angst of pijn we kunnen er op verschillende manieren mee om gaan.

Misschien herken je het wel bij je zelf of bij een ander die dicht bij staat; snoepen en snaaien te veel eten, extreem veel sporten, of drinken of het masker op zetten en het verdriet een weg naar binnen te laten zoeken.

Ik ben er stellig van overtuigd dat je ziek wordt van emoties als je ze vast blijft houden.

Emoties beheersen is een manier die ik zelf inzet als het mij even niet uit komt maar op een later moment mogen ze er zeker zijn ongecontroleerd en groots. Emoties moeten stromen!

Toen mijn “eerste echte vriendje” onverwacht heel slecht lag en er weinig hoop meer was en uiteindelijk overleed, koos ik ervoor om te voelen wat het met mij deed. Het maakte mij sterk omdat ik mijn emoties liet vertellen wat ze betekenden.

Duw jij je emoties weg?

Vlucht jij in te veel eten, drinken of wat dan ook?

Ga je hier mee door of wil je gaan voor geluk?

Ik wens dat jij in 2020 een manier vindt om je emoties te erkennen!

Dat je in 2020 je masker mag afzetten en je zelf laat zien.

Laten we onze kinderen leren dat emoties er mogen zijn, maar laten we ze

ook leren om niet onze emoties te zijn.

In 2020 sta ik voor jou klaar om je te begeleiden!

In 2020 leer ik jou om je emoties te uiten!

In 2020 leer ik jou om weer gelukkig te zijn!

Durf jij het aan?