Heb jij een kind wat gewoon niet stil kan zitten… Draaien en wiebelen altijd en overal. Misschien valt hij of zei onder het eten wel eens van zijn stoel, zit een van op z’n been zit of beide.  Op school zijn het de kinderen die hun best doen om stil maar het lukt ze simpel weg niet…, een oplossing voor even kan zijn de  voeten om de stoelpoten krullen of wippen op de stoel of gaan staan omdat ze gewoon moeten bewegen. 

Je zegt het waarschijnlijk vaak genoeg… zit nou eens even stil, luister eens naar wat ik zeg…. HALLO ik ben hier!!

Dit heeft niks met luisteren of het niet willen te maken…. maar alles met het niet kunnen.

Wat als je lijf nog niet stil kan zitten, of dat je lijf meebeweegt met alle andere bewegingen die je maakt. Wat als je hand nog niet van links naar rechts kan werken en blijft steken bij de middellijn van je lijf, ter hoogte van je neus?

Het klinkt heel simpel maar het is de oorzaak van alles….

We hebben in ons lijf drie denkbeeldige middellijnen.

  • boven en onder
  • links en recht
  • voor en achter

Door te bewegen (kruipen, draaien, liggen op buik en rug) ontstaat dit besef. Dit besef is nodig voor balans en rust in het lijf. Als dit er is dan is er ruimte voor leren.

Door verschillende oorzaken kan het zijn dat dit besef niet ontstaat. Hierdoor gaan kinderen compenseren.

Het besef van deze middellijnen essentieel voor de ontwikkeling zoals uiteindelijk het leren lezen, schrijven en rekenen.

De oplossing “Reflexintegratie”

Reflexintegratie is het stimuleren van het lichaam door middel van verschillende technieken waardoor we in dit geval het lichaam tot rust brengen.

Nieuwschierig, na wat het voor jou kan betekenen?