Gedrag

Of je kind nu last heeft van onrust, driftbuien, faalangst, extreme verlegenheid, onzekerheid, vijandigheid (haren trekken of bijten) vaak heeft dit alles met een vorm van het niet veilig voelen. Tussen veilig zijn en jezelf veilig voelen zit heel veel verschil.

Kinderen die zich niet veilig voelen in hun lijf, zijn vaak heel gevoelig, dit betekend dat zei van dingen schrikken of bang worden waarvan wij geen weet hebben dat het er is.

Veel prikkels zoals een harde stem, water in het gezicht, een onverwachte gebeurtenis wordt door deze kinderen gezien als gevaar.

Dit is ons reptielenbrein die zorgt dat je als het ware bevriest, daarna zal het lichaam een keuze maken tussen vechten, vluchten of bevriezen.

Het schieten in een vorm van vechten, vluchten of bevriezen gaat heel snel in een paar seconde (reflexmatig).

Dit reflex wordt ook wel het angstverlammingsreflex genoemd.

Het angstverlammingsreflex is al actief in de baarmoeder en heeft het doel om de te beschermen. Als er in de zwangerschap wat gebeurd (b.v. als moeder val je van de trap) dan zal de foetus zich terugtrekken (klein maken).

Het angstverlammingsreflex ontwikkeld zich later in de MORO reflex en is belangrijk voor de eerste ademhaling bij de geboorte.

Als dit reflex actief blijft door een traumatische ervaring, stress in de zwangerschap of een zware bevalling of medische ingreep zoals een keizersnede heeft dit vaak heel veel effect op een kind.

Soms als er iets onverwachts gebeurd ervaar je misschien soms ook wel dat je heel hoog ademhaalt of het heel warm krijgt misschien zelfs heel veel spanning ervaart. Dit is de automatische reactie van dit reflex.

Als dit reflex actief storend is en dus normale dingen binnenkomen als acuut gevaar dan heb ik het over Bikkels met Prikkels. Heftige emoties zoals boosheid, woede en verdriet komen onverwachts naar buiten, de omgeving ziet het vaak niet eens aankomen.

Deze kinderen kunnen doormiddel van beweging en een vorm van reflexintegratie leren om veiligheid te ervaren in hun lijf. Deze vorm van veiligheid geeft weer vertrouwen en ruimte om door te ontwikkelen.

#spanning #moe #actief #druk #ADHD #angst #faalangst #nietalleenwillenzijn #bedplassen #concentratieproblemen #rusteloos #hyperactief #boos #driftig #explosief #ademhaling #allergien #mustisme