Vaak zie ik in de praktijk ouders die al heel wat hebben ondernomen om hun kind beter te kunnen begeleiden. Niets bleek echter op langer termijn effectief te zijn en hun kind bleef maar terugvallen in zijn oude patronen en ouders deden daarin ‘vrolijk’ mee. 

Door het inzetten van de methode Geboorte In Kaart is mijn werk nog waardevoller geworden.

In de basis ga ik niet werken aan het gedrag maar ga ik opzoek naar de oorzaak, de Geboorte in Kaart methode sluit hier eigenlijk naadloos op aan.De Methode Geboorte In Kaart, gaat namelijk niet aan gedrag sleutelen maar kijkt wat het kind vertelt d.m.v zijn gedrag. 
Door op die manier te kijken, kun je het  gedrag vertalen naar ouders en kom je bij de onderliggende behoeftes aan. En dáár moet je zijn wil je gedrag kunnen veranderen. 

Door de onderliggende behoeftes van een kind te vervullen, ben je bezig met het helen van overweldigende of zelfs traumatische ervaringen rondom zwangerschap en geboorte. Want in deze periode verkeert een baby in een verhoogde staat van kwetsbaarheid en ontstaan er belemmerende overtuigingen en patronen. 

Wanneer je hier aan voorbij gaat, ga je voorbij aan het kind. Wanneer je dit in kaart brengt en het dus uit het onderbewustzijn naar het bewustzijn tilt, kan je ermee aan de slag. Een kind zal onmiddellijk voelen dat hij wordt begrepen en zal veel minder vaak uit zijn plaat gaan omdat er een heel proces gaande is bij hem van binnen, die belemmerende overtuigen en patronen aan het doorbreken zijn. 

En nee, het is geen magie, het is totaal niet zweverig, het is gewoon logisch!

Ouders en kinderen kunnen begeleiden hierin, is werkelijk het mooiste wat er bestaat daarom heb ik deze methode verwerkt in mijn behandelingen. Dit betekend dat ik altijd terug ga naar het begin, de zwangerschap en de geboorte.

De meest sceptische ouders zullen geraakt worden en er niet meer omheen kunnen… 

Een voorbeeld uit de praktijk:

Een moeder schrikt van de positieve zwangerschap test en is in haar eerste emotie afwijzend naar haar kindje toe, dan is dat iets wat haar kleintje al meekrijgt.

In dit geval voelt dit kindje zich in een diepere laag afgewezen door moeder en dat staat tussen moeder en dochter in. Dit meisje zal constant de grenzen op blijven zoeken en overschrijden om te voelen of moeder haar dan vervolgens afwijst. 

Dat is een hele ingewikkelde dynamiek die dikwijls verkeerd wordt geïnterpreteerd door professionals. Ze steken vaak in op consequent zijn, duidelijk je grenzen aangeven als ouders en aan onacceptabel gedrag van het kind moet je consequenties verbinden. 
Maar dat gaat compleet voorbij aan de onderliggende behoeftes van
het kind.

Vaak durven ouders niet meer durven te vertrouwen op hun intuïtie. Dat moeders niet meer durven luisteren naar hun moederhart. En dat is nou juist zo hard nodig! Want wanneer je ouders wordt, en dat verschilt niet bij vader of moeder, verandert je brein! 

Je brein reageert op bepaald gedrag waardoor je tegemoet wil komen aan de behoeftes van je kindje… Maar dan komen de professionals om de hoek kijken… 
De een zegt dat je het zo moet doen, en de ander zegt juist weer het tegenovergestelde. Je vaart blind op de adviezen van deze professionals, zij hebben er immers voor geleerd! En daar gaat je ouder instinct… 

Nog een voorbeeld:

Wanneer een baby geboren wordt zijn er al heel wat fases aan 
voorafgegaan. Het is hard werken voor een baby om uiteindelijk geboren te worden en dat gaat gepaard met heftige emoties bij de baby.

Een baby wil het liefst dat hij zijn eigen geboorte mag initiëren en afronden. Een baby is als het ware voorgeprogrammeerd op zijn geboorte. Hij weet o.a verschillende reflexen in te zetten, zoals de inwendige en uitwendige spildraai en het afzetten met zijn voetjes om daadwerkelijk geboren te kunnen worden. Dus alles is aanwezig in dat lijfje om zijn geboorte tot een goed einde te kunnen brengen.

Maar soms loopt het allemaal anders. En dat kan iets externs zijn, zoals pijnbestrijding bij moeder, belemmerende overtuigingen van moeder, of iets bij de baby zelf waardoor de uitdrijving langer op zich laat wachten… 

Dan is er hulp van buitenaf nodig. En in dit geval was er hulp van de vacuümpomp nodig om dit meisje geboren te laten worden. Dit doet wat met een baby en zijn zelfvertrouwen. Hij heeft het niet op eigen kracht
kunnen afmaken en deze diepe behoefte blijft altijd bestaan. Weten waar het gevoel ‘ik kan dit niet’ vandaan komt geeft vaak al heel wat verlichting bij het kind. 

Door met de onderliggende behoefte ‘ik wil het zelf afronden, hoe eng ik dat ook vind’ aan de slag te gaan, zal haar zelfvertrouwen stukje bij beetje gaan groeien. Door te oefenen, fouten te maken en te ervaren dat een fout eigenlijk een leermoment is, zal dit meisje steeds meer durven leren te vertrouwen op zichzelf.

Gedrag is ALTIJD logisch… Hoe heftig bepaald gedrag ook kan zijn. Er zit geen label met goed of fout aan…

Gedrag wil met je communiceren, je iets belangrijks vertellen, je iets leren over je kind én over je zelf. Het is dus hartstikke interessant om eens door een andere bril naar het gedrag van je kind te kijken. Dit komt zowel jou als je kind ten goede.

Want iedere ouder wil het beste voor zijn kind, en iedere ouder vraagt zich wel 100 keer af of hij het wel goed doet zo. Want vaak doen ouders iets om bepaald gedrag te stoppen wat ontzettend tegen hun gevoel in gaat. En dat is niet voor niets. Dat komt omdat ouders voelen dat het ook anders kan, maar het nog niet concreet in kunnen zetten.

Ouders en kinderen staan vaak mijlenver uit elkaar en heerst er een negatieve dynamiek wat beide partijen veel verdriet doet. Geboorte In Kaart is dan dé tool om in zetten bij deze gezinnen.

Ouders leren compleet anders naar het gedrag van het kind te kijken, en snappen direct hoe ze hun kind wel en niet moeten benaderen. Ze leren hun kind te zien en in te gaan op de behoeftes van het kind waardoor het kind zich volledig gezien, gehoord en geliefd voelt. Het logische gevolg van deze benadering is dat een kind niet langer dat ‘probleemgedrag’ hoeft te zien, want zijn ouders hebben de boodschap achter zijn gedrag begrepen!


GEFAALD

Wanneer een baby ergens heeft gevoeld dat hij heeft gefaald, laat dit een diepe imprint achter. Hij kan snel een belemmerende overtuiging ontwikkelen waarin hij weinig zelfvertrouwen voelt en niet durft te
vertrouwen op zijn eigen kunnen en zijn kwaliteiten.

In het geval van de jongen in deze strip is dat hij lang heeft vastgezeten in de indaling tijdens zijn geboorte. Een langdurige geboorte die zijn moeder compleet uitputte. Moeder had het gevoel dat ze faalde, omdat het haar naar niet lukte om haar baby op de wereld te zetten. 
Een baby kan die emoties niet onderscheiden. Hij voelt dat hij dit heeft veroorzaakt. 

Hij voelt de angst, frustratie en teleurstelling van zijn moeder, omdat de bevalling stagneert.
Deze boodschap kreeg deze jongen ook tijdens zijn geboorte. Hij voelt zich een ‘teleurstelling’ en heeft daardoor faalangst ontwikkeld, omdat hij anderen niet teleur wil stellen.

Doordat een GIK professional direct naar de kern van het probleem wordt geleid met Geboorte In Kaart, weet ze heel snel de vinger op de zere plek te leggen en de onderliggende behoeftes in kaart te brengen. 

Moeder zal in dit traject nauw worden betrokken, omdat er aan deze band
gewerkt gaat worden. Als GIK professional weet je middels verschillende werkvormen deze band te herstellen en kun je de emoties van moeder en kind scheiden. 
Deze jongen loopt met belemmerende overtuigingen rond die niet van hem zijn, maar wel aan hem zijn blijven plakken. 

Hij zal voelen welke kwaliteiten hij bezit en hoe waardevol hij is! Hij zal steeds beter leren omgaan met fouten durven maken en dat dat erbij hoort. De zware lading zal er vanaf gaan en hij zal zich beter kunnen ontplooien….