Yes !! Eindelijk naar groep 3!! Leren schrijven, leren lezen en leren rekenen. Hoe leuk is dat! De meeste kinderen kunnen rond de kerst alle letters van het alfabet schrijven en herkennen.

Maar wat als het eigenlijk niet zo goed lukken wil.  Het lezen gaat niet snel genoeg of je draait de letters om. Je begint met de eerste zin en als je aan je tweede zin wil beginnen, weet je niet meer waar je was gebleven. Frustrerend?… Jazeker! Voor je kind en misschien ook wel voor jou, want ja, wie zegt het niet: ”Let dan toch eens op”, ”Ik heb toch net gezegd dat het een “b” was en geen “p” .

Maar stel nu dat de oorzaak niet ligt bij het niet willen, maar bij het niet kunnen?

Als je ogen niet vloeiend kunnen bewegen van links naar recht of zelfs sprongetjes maken, dan is het niet gek dat je niet weet waar je bent gebleven, dan is het niet zo vreemd dat je langzaam leest. Deze manier van lezen kost heel veel moeite voor het kind en dan heb ik het nog niet eens over alles wat uit de kast wordt getrokken aan extra begeleiding, onderzoek en eventuele diagnoses.

Je ogen kun je trainen, je kan ze leren om goed samen te werken en je kan ze leren om vloeiend te bewegen.

Als je leren lezen vergelijkt met een weg, is deze manier van lezen een polderweg met bochten, bruggen, sloten en hobbels. Als jouw navigatie (wat in dit geval je hoofd is) de weg niet weet naar een weg die sneller en makkelijker is, dan blijft de polderweg de meest effectieve manier en ervaar je nooit het gemak van de snelweg.

De oplossing “Reflexintegratie”

Reflexintegratie is het stimuleren van het lichaam door middel van verschillende technieken waardoor reflexen opnieuw of verder geïntegreerd worden.

Nieuwsgierig wat het voor jou kan betekenen?