Heerlijk slapen… ik kan er soms zo naar uitkijken. Zeker met regen en wind… Lekker warm onder mijn dekbed. Helaas is dit voor iedereen niet het zelfde…

Als het ( in)slapen niet lukt, er wordt gevochten tegen de slaap of je kind  wordt  midden in de nacht wakker dan is dit vervelend voor het hele gezin want het heeft impact. Overdag is jou kind moe en ook jij bent prikkelbaar en moe.

Opvoeders kiezen er soms voor om hun kind bij zich te houden, ze slapen in 1 bed of in 1 kamer of er wordt melatonine te geven. Deze manieren kunnen tijdelijk een oplossing zijn, maar eigenlijk is dit niets anders dan het bestrijden van de symptomen.

De oorzaak is in de meeste gevallen stress… niet de stress die wij kennen maar een vorm van stress die zoekt naar een bepaalde vorm van veilig zijn.

Dit gevoel van veilig zijn ontstaat normaal gesproken in de zwangerschap, maar door een stressvolle zwangerschap, een traumatische ervaring van de moeder of een ingrijpende bevalling kan er voor zorgen dat dit gevoel omslaan in een vorm van angst. De baby reageert hier namelijk op.

Er ontstaat terugtrekking (een bevries reactie) om te beschermen. Deze reactie is een beschermreflex. Je kan je wellicht voorstellen dat stressvrije en stressvolle bewegingen in deze fase een directe oorzaak hebben op het totale lichaam.

Extreme verlegenheid, selectief mutisme, angsten, behoefte hebben aan structuur, gedragsproblemen hebben vaak een relatie door een ingrijpende situatie zoals hierboven beschreven.

Door het lichaam op een bepaalde manier te stimuleren met verschillende technieken kan het weer veiligheid en rust te ervaren in het lijf. Hierbij maak ik gebruik van de methode reflexintegratie.

Kinderen zijn na de eerste behandeling al zichtbaar rustiger en meer ontspannen.

Nieuwschierig, na wat het voor jou kan betekenen?