Spraak- en taalontwikkeling

Heeft uw kind spraak en of taalontwikkelingsproblemen, grote kans dat er nog reflexen actief zijn. Als baby wordt je geboren met een actief zuigreflex, dit reflex kan je activeren door bij een baby over de wang te strijken, de baby zal dan opzoek gaan naar de tepel om te zuigen. Dit reflex is al bij de geboorte aanwezig. De handjes, voetjes en de mond van de baby zijn met elkaar verbonden, je zal namelijk zien dat bij het zuigen de handjes, voetjes en tenen bewegen. U kunt begrijpen dat in de eerste maanden van het leven dit reflex belangrijk is. Normaal gesproken integreerd (verdwijnd) dit reflex na ongeveer 4 maanden.

Als het reflex niet (voldoende) geintegreerd is dan kunt u dit herkennen aan onwillekeurige bewegingen van de mond en tong bij fijn motorische taken zoals bv schrijven en knippen.

Het maken van handbewegingen kan de spraak en uitspraak beinvloeden.

Kenmerken van een actief babkin reflex zijn: bijwerking van tong, mond of kaken, verminderde fijne motoriek, moeite met spraak en articulatie, slechthandschrift, verkrampte pengreep, moeilijk eten met bestek, strak gebalde vuisten, spanningen van de kaak, spanning van het gezicht, vertraging in het spreken, behoefte aan bijten op kleding of voorwerkpen en nagels, grote zuigbehoefte, tandenknarsen, eetstoornissen en verslavingen.

#spraakproblemen #kwijlen #articulatieproblemen #duimzuigen #nagelsbijten #onduidelijkspreken #tonguitdemondbijhandvaardigheid #spanningindekaken