Na het omrollen van rug naar buik gaat een baby zijn hoofdje omhooghouden en de wereld steeds meer ontdekken, de eerste kennismaking met dichtbij en veraf kijken.

Dit reflex zorgt ervoor dat je je hoofd naar boven en beneden kan bewegen. Hierbij is het belangrijk dat dit vanuit de nek gebeurd en niet vanuit de rug.

Oefening baart kunst en iedere dag voldoende op de vloer is dan ook erg belangrijk om te oefenen. Wippertjes en maxicosie’s zorgen ervoor dat de nek ontlast wordt te lang in dit soort hulpmiddelen is dan ook niet goed voor de ontwikkeling van het kind.

Dit reflex is belangrijk voor het leren van evenwicht en balans omdat als het hoofdje naar voren of achter beweegt de spierspanning telkens veranderd. Uit eindelijk is dit belangrijk om te kunnen gaan staan en niet voor of achterovervalt als kind.

Veel kinderen en volwassenen met een actief storende TLR zijn wagenziek, hebben dyslexie of schrijfproblemen. Bij deze mensen kan het hooft niet los bewegen van het lijf.

Dit reflex is ook actief in de baarmoeder en bij de geboorte. In de buik is de baby dan een klein en in elkaar gevouwen met de kin op de borst. Bij de geboorte zorgt het kantelen van het hoofdje naar achteren voor het uitstrekken van het lijf wat de weg door het geboortekanaal makkelijker maakt.

Veel kinderen en volwassenen met een actief storende TLR zijn wagenziek, hebben dyslexie of schrijfproblemen. Bij deze mensen kan het hooft niet los bewegen van het lijf.

Waarom wagenziekte, als je hoofd mee beweegt met het lichaam door het bewegen van de auto zorgt dit ervoor dat je je evenwicht even kwijt bent waardoor je duizelig of zelfs misselijk wordt.

Waarom schrijfproblemen omdat als het hoofd naar voren buigt willen armen en benen willen mee buigen. Hierdoor is er geen controle in de armen en handen wat het schrijven erg lastig maakt.

Waarom  dyslexie omdat als je je hoofd naar voren buigt je spierspanning veranderd in je lijf dus ook in je ogen. Dit heeft effect op de oogsamenwerking.

Diepte en afstand inschatten wordt hierdoor lastig, dit geeft problemen met lijnen, woorden en zinnen.

#Reisziekte #schrijfproblemen #concentratieproblemen #spanning in nek en/of rug, #dyslexie

Veel kinderen hebben ook concentratie problemen want als je van het bord naar je werk moet kijken of je tafeltje kost dit enorm veel moeite omdat je spierspanning steeds veranderd.

Het oefenen op de grond als baby is dus super belangrijk voor je evenwicht en je ontwikkeling later.

Herken je dit, maak dan een afspraak. Met een aantal behandelingen en leuke oefeningen kan er zoveel veranderen.