Tagged Tags: , ,

Ik behandelde een meisje welke in de baarmoeder een traumatische ervaring beleefde en daarnaast met de navelstreng om haar nek geboren is. Dit meisje slikte medicatie voor de symptomen van ADHD. Ze had geen idee hoe ze om moest gaan met prikkels van buitenaf.

Ze was druk en haar moeder gaf aan dat ze vaak in haar eigen bubbel zat en zich op school niet goed kon concentreren.

Al even behandel ik dit meisje doormiddel van reflexintegratie en wat is er sinds die tijd veel veranderd. Ze is veel rustiger, zit niet meer in die bubbel en ze kan zich veel beter concentreren.

Het angstverlammingsreflex is al actief in de baarmoeder en heeft het doel om de te beschermen. Als er in de zwangerschap wat gebeurd (b.v. als moeder val je van de trap) dan zal de foetus zich terugtrekken (klein maken).

Het angstverlammingsreflex ontwikkeld zich later in de MORO reflex en is belangrijk voor de eerste ademhaling bij de geboorte.

Als dit reflex actief blijft door een traumatische ervaring, stress in de zwangerschap of een zware bevalling of medische ingreep zoals een keizersnede heeft dit vaak heel veel effect op een kind.

Veel prikkels zoals een harde stem, water in het gezicht, een onverwachte gebeurtenis wordt door deze kinderen gezien als gevaar.

Dit is ons reptielenbrein die zorgt dat je als het ware bevriest, daarna zal het lichaam een keuze maken tussen vechten, vluchten of bevriezen.

Naast de symptomen van ADHD, had dit meisje een andere manier van ademhalen, nu ik er op let zie ik steeds meer kindjes die op een verkeerde manier ademhalen, heel snel praten of geen tijd nemen om te ademen en zijn een waterval aan woorden zonder zuurstof. Deze kinderen ademen vaak door de mond en niet door de neus.

Soms als er iets onverwachts gebeurd ervaar je misschien soms ook wel dat je heel hoog ademhaalt of het heel warm krijgt misschien zelfs heel veel spanning ervaart. Dit is de automatische reactie van dit reflex.

Als dit reflex actief storend is en dus normale dingen binnenkomen als acuut gevaar dan heb ik het over Bikkels met Prikkels. Heftige emoties zoals boosheid, woede en verdriet komen onverwachts naar buiten, de omgeving ziet het vaak niet eens aankomen.

Deze kinderen kunnen doormiddel van reflexintegratie zich leren om veiligheid te ervaren. Deze vorm van veiligheid geeft weer vertrouwen en ruimte om door te ontwikkelen.

#spanning #moe #actief #druk #ADHD #angst #faalangst #nietalleenwillenzijn #bedplassen #concentratieproblemen #rusteloos #hyperactief #boos #driftig #explosief