Direct naar problemen met:

Balans en evenwicht is de basis voor leren!

We weten met zijn allen dat bewegen belangrijk is om gezond te blijven maar dat leerproblemen, concentratieproblemen, moeite hebben met rekenen of lezen ook alles te maken hebben met bewegen is nog lang niet bekent bij iedereen.

Laatst hoorde ik dat als kinderen vroeger niet konden huppelen ze niet klaar waren voor groep 3. Het niet kunnen huppelen is een activiteit die erg lastig kan zijn als het lijf niet in balans is. Voor huppelen is namelijk een hoge mate van balans en evenwicht nodig. Veel kinderen die niet kunnen huppelen hebben leeruitdagingen en dit is geen toeval.

Onze beweegpatronen met hieronder de reflexen liggen aan de basis.

In de buik van onze moeder bewogen we al, om geboren te worden maakte we bewegingen en als je dan bent geboren dan beweegt je kleine lijfje reflexmatig en ongecontroleerd. Deze bewegingen gaan over in gecontroleerde bewegingen, waarna we leren draaien, kruipen, staan en lopen. Deze hele ontwikkeling is belangrijk voor ons latere leren.

Hoe was de zwangerschap, hoe was de bevalling en hoe was de ontwikkeling in het eerste jaar? Heeft jouw kind gekropen of heeft jou kind dit overgeslagen? Geboren met een keizersnede of was je baby er juist heel snel? Hoe waren die eerste dagen, weken en maanden? Is jouw kindje geadopteerd of was er een stress volle tijd vanwege een verlies van een dierbare? Dit kan een sleutel zijn tot de oorzaak van de problemen of uitdagingen nu.

Helaas komt het steeds vaker voor dat bij kinderen de ontwikkeling stagneert. Vaak zijn leerproblemen pas een eerste symptoom die we waarnemen en waarop we actie gaan ondernemen. Deze kinderen waren soms als een uitdaging in groep 1 of waren net even anders.

Ik ga met jou terug, we gaan met elkaar op onderzoek om de oorzaak op te sporen… Hierbij kijk ik naar het gedrag maar vooral naar de motoriek van het kind.

Wist je dat zelfs onze ogen de motorische disbalans laten zien?

Voor mij is het gedrag een sleutel, een sleutel naar de oorzaak.

De oorzaak kan ik niet wegnemen maar ons brein is slim en flexibel en met de juiste benadering kan een kind vanuit beweging zijn basis versterken en veranderen, waardoor er weer groei en ontwikkeling mogelijk is.

Wil jij je kind helpen met leren, maak dan een afspraak voor een gratis kennismaking!